Seminarium pt. “Zdrowe odżywianie podczas aktywności fizycznej człowieka” – 9 listopada 2021

Mapa niedostępna

Data/Czas
Date(s) - 09/11/2021
09:00 - 15:00

Lokalizacja
ACS AMW Gdynia

Kategorie Nie Kategorie


Seminarium „Zdrowe odżywianie podczas aktywności fizycznej człowieka” odbędzie się 09 listopada 2021 r.  w godzinach 09.00-15.00 w Audytorium Biblioteki Głównej AMW Gdynia.

Celem spotkania jest zapoznanie słuchaczy z aktualnymi trendami zdrowego odżywiania, zapobiegania chorobom zależnym od żywienia jak również pogłębieniem wiedzy z zakresu fizjologii i motoryki człowieka.

Do grona prelegentów zaprosiliśmy ekspertów reprezentujących:
Dietetykę sportową – dr Maja Tomczyk asystent w Zakładzie Fizjologii i Biochemii AWFiS w Gdańsku. Współpracuje ze sportowcami wyczynowymi i amatorami, w szczególności przedstawicielami dyscyplin wytrzymałościowych i drużynowych. Obecnie realizuje grant naukowy mający na celu ocenić wpływ długoterminowej suplementacji kwasami omega-3 na parametry wydolności fizycznej biegaczy-amatorów.

Fizjologie człowieka – dr Sylwester Kujach adiunkt w Zakładzie Fizjologii AWFiS oraz Zakładu Fizjologii Człowieka na Wydziale Nauk o Zdrowiu z Instytutem Medycyny Morskiej i Tropikalnej GUMED. W pracy naukowej zajmuje się badaniami dotyczącymi wpływu wysiłku i treningu fizycznego na funkcjonalne oraz morfologiczne zmiany mózgowia. Kierownik międzyuczelnianej inicjatywy badawczej – Muscle and Brain one and the same. Effect of Physical Exercise on Brain and Behavior. Fizjolog Zespołu Sportowego Marynarki Wojennej dyscypliny Pięciobój Morski – przygotowania do Mistrzostw Świata Wojska 2009 – 2013, trenera przygotowania motorycznego.

PROGRAM WYDARZENIA

09.00 – 09.30 – Rejestracja uczestników seminarium
09.30 – 09.45 – Rozpoczęcie

09.45 – 10.30 – dr inż. Agata Gaździńska
Zdrowe odżywianie podczas aktywności fizycznej

  • Zasady prawidłowego żywienia
  • Najważniejsze makro i mikroskładniki diety
  • Planowanie posiłków w ciągu dnia
  • Zapotrzebowanie na płyny
  • Zalecenia WHO dotyczące aktywności fizycznej
  • Fakty i mity o aktywności fizycznej
  • Zalecane posiłki przed i po treningu fizycznym
  • Suplementy diety a aktywność fizyczna

10.45 – 11.00 – Przerwa kawowa

11.00 – 11.45 – dr Maja Tomczyk

Esencja wiedzy żywieniowej

  • Cykl życia diet, czyli dlaczego większość diet i suplementów diety nie działa
  • Dieta wysokowęglowodanowa, Dieta ketogeniczna, Okno żywieniowe (z ang. Time-restricted feeding)  – czy warto?

Żywienie spersonalizowane, czyli na co powinien zwrócić uwagę:

  • Miłośnik sportów siłowych
  • Miłośnik sportów wytrzymałościowych

12.00 – 12.15 – Przerwa kawowa

12.15 – 13.00 – dr Sylwester Kujach

  • Wysiłek fizyczny “narzędziem” medycznym: Profilaktyka – Leczenie – Rehabilitacja
  • Wpływ wysiłku fizycznego na zdolności motoryczne człowieka
  • Wysoce intensywny trening interwałowy a funkcje poznawcze człowieka

13.00 – 13.15 – Przerwa kawowa

13.15 – 14.00 – Trener przygotowania motorycznego – Hubert Śledziński

14.00 – 14.15 – Przerwa kawowa

14.15 – 15.00 – Aktywność przez ćwiczenia

  • Rola aktywności fizycznej w przeciwdziałaniu sarkopenii w grupie wiekowej 25+, analiza składu ciała
  • Trening funkcjonalny, projektowanie treningu motorycznego
  • Waga biometryczna

15.00 – Panel dyskusyjny, zakończenie seminarium

Uczestnictwo w seminarium jest bezpłatne.  

Uczestnikami mogą być studenci po dokonaniu rejestracji poprzez wysłanie formularza udostępnionego poniżej. Liczba uczestników jest ograniczona. 

  • Imię i Nazwisko
  • AMW Gdynia lub inna
  •  

Skip to content