Data/Czas
Date(s) - 09/11/2021
09:00 - 15:00
Lokalizacja
ACS AMW Gdynia
Kategorie Nie Kategorie
Seminarium „Zdrowe odżywianie podczas aktywności fizycznej człowieka” odbędzie się 09 listopada 2021 r. w godzinach 09.00-15.00 w Audytorium Biblioteki Głównej AMW Gdynia.
Celem spotkania jest zapoznanie słuchaczy z aktualnymi trendami zdrowego odżywiania, zapobiegania chorobom zależnym od żywienia jak również pogłębieniem wiedzy z zakresu fizjologii i motoryki człowieka.
Do grona prelegentów zaprosiliśmy ekspertów reprezentujących:
Dietetykę sportową – dr Maja Tomczyk asystent w Zakładzie Fizjologii i Biochemii AWFiS w Gdańsku. Współpracuje ze sportowcami wyczynowymi i amatorami, w szczególności przedstawicielami dyscyplin wytrzymałościowych i drużynowych. Obecnie realizuje grant naukowy mający na celu ocenić wpływ długoterminowej suplementacji kwasami omega-3 na parametry wydolności fizycznej biegaczy-amatorów.
Fizjologie człowieka – dr Sylwester Kujach adiunkt w Zakładzie Fizjologii AWFiS oraz Zakładu Fizjologii Człowieka na Wydziale Nauk o Zdrowiu z Instytutem Medycyny Morskiej i Tropikalnej GUMED. W pracy naukowej zajmuje się badaniami dotyczącymi wpływu wysiłku i treningu fizycznego na funkcjonalne oraz morfologiczne zmiany mózgowia. Kierownik międzyuczelnianej inicjatywy badawczej – Muscle and Brain one and the same. Effect of Physical Exercise on Brain and Behavior. Fizjolog Zespołu Sportowego Marynarki Wojennej dyscypliny Pięciobój Morski – przygotowania do Mistrzostw Świata Wojska 2009 – 2013, trenera przygotowania motorycznego.
PROGRAM WYDARZENIA
09.00 – 09.30 – Rejestracja uczestników seminarium
09.30 – 09.45 – Rozpoczęcie
09.45 – 10.30 – dr inż. Agata Gaździńska
Zdrowe odżywianie podczas aktywności fizycznej
- Zasady prawidłowego żywienia
- Najważniejsze makro i mikroskładniki diety
- Planowanie posiłków w ciągu dnia
- Zapotrzebowanie na płyny
- Zalecenia WHO dotyczące aktywności fizycznej
- Fakty i mity o aktywności fizycznej
- Zalecane posiłki przed i po treningu fizycznym
- Suplementy diety a aktywność fizyczna
10.45 – 11.00 – Przerwa kawowa
11.00 – 11.45 – dr Maja Tomczyk
Esencja wiedzy żywieniowej
- Cykl życia diet, czyli dlaczego większość diet i suplementów diety nie działa
- Dieta wysokowęglowodanowa, Dieta ketogeniczna, Okno żywieniowe (z ang. Time-restricted feeding) – czy warto?
Żywienie spersonalizowane, czyli na co powinien zwrócić uwagę:
- Miłośnik sportów siłowych
- Miłośnik sportów wytrzymałościowych
12.00 – 12.15 – Przerwa kawowa
12.15 – 13.00 – dr Sylwester Kujach
- Wysiłek fizyczny „narzędziem” medycznym: Profilaktyka – Leczenie – Rehabilitacja
- Wpływ wysiłku fizycznego na zdolności motoryczne człowieka
- Wysoce intensywny trening interwałowy a funkcje poznawcze człowieka
13.00 – 13.15 – Przerwa kawowa
13.15 – 14.00 – Trener przygotowania motorycznego – Hubert Śledziński
14.00 – 14.15 – Przerwa kawowa
14.15 – 15.00 – Aktywność przez ćwiczenia
- Rola aktywności fizycznej w przeciwdziałaniu sarkopenii w grupie wiekowej 25+, analiza składu ciała
- Trening funkcjonalny, projektowanie treningu motorycznego
- Waga biometryczna
15.00 – Panel dyskusyjny, zakończenie seminarium
Uczestnictwo w seminarium jest bezpłatne.
Uczestnikami mogą być studenci po dokonaniu rejestracji poprzez wysłanie formularza udostępnionego poniżej. Liczba uczestników jest ograniczona.